יום שבת, 31 באוגוסט 2024

חלק כז: האנרכיה 1

מלכותו של סטיבן היתה תחת מתקפות פנימיות וחיצוניות מיומה הראשון, והמצב החריף ב-1138 עד שהידרדר לכדי מלחמת אזרחים של ממש. התקופה כולה נודעה בשם "האנרכיה".

רוברט פיצרוי, רוזן גלוסטר, היה אחד מבניו הלא-חוקיים של המלך הנרי ה-1. הוא נולד ב-1090, צבר תחת שלטונו של אביו כח ונכסים רבים בנורמנדיה, ונחשב לאחד הברונים הנורמנים החזקים ביותר, שהיה ידוע הן כדיפלומט והן כמנהיג צבאי. ב-1135 הוא היה בין האצילים שתמכו בתאובלד מבלואה לרשת את הכתר, ולאחר המלכתו של סטיבן הוא נמנע מלהגיע לאירוע הפסחא שקיים המלך החדש ב-1136. נדרשו זימונים ואיומים מרומזים על מנת שרוברט יגיע בסופו של דבר לכינוס הברונים שהמלך קיים בסוף אותה שנה באוקספורד.

ב-1138 רוברט התכחש לנאמנותו לסטיבן והצהיר על תמיכתו באחותו-למחצה מתילדה הקיסרית. הדבר הוביל לפריצתו של מרד חדש ברחבי נורמנדיה ומחוז קנט באנגליה, ואויביו של סטיבן ראו במרד שעת כושר. דוכסות אנז'ו הפרה את ההסכם עם סטיבן ופלשה לתוך נורמנדיה, ודיוויד ה-1 מלך סקוטלנד, שתמך גם הוא במתילדה הקיסרית, פלש לאנגליה מצפון והגיע עד יורקשייר. סטיבן ניצב בפני מלחמה מרובת חזיתות בדיוק בזמן שאוצר הממלכה התרוקן.

ובכל זאת המלך הצליח לגייס צבא ולבלום את האיומים, בעיקר באנגליה עצמה. אשתו מתילדה, שהיתה רוזנת בולון בזכות עצמה בנוסף להיותה מלכת אנגליה, שטה בראש צי עם לוחמים מבולון ופלאנדריה כדי לדכא את המרידה במחוז קנט, כשהמטרה העיקרית היא השבת השליטה בעיר הנמל דובר. במקביל מספר אבירים נאמנים לסטיבן נשלחו צפונה, חברו לכוחותיו של הארכיבישוף מיורק וסייעו לנצח את הסקוטים בקרב נורת'אלרטון באוגוסט. הסקוטים אמנם הפסידו בקרב, אבל לא נסוגו לחלוטין, והמשיכו להחזיק ברוב הצפון האנגלי.

סטיבן עצמו התקדם מערבה אל עבר גלוסטרשייר. הוא קיווה להשיב את השליטה האנגלית במחוזות הגובלים בוויילס, אך נתקל בהתנגדות עזה, ובסופו של דבר הסתפק בנצחונות קטנים וביזה של האזורים מחוץ ליישובים הגדולים.

הקמפיינים הצבאיים של סטיבן בתוך אנגליה היו הצלחה יחסית. לאחר שדובר נפלה לידיה, המלכה מתילדה הגיעה לצפון כדי לשאת ולתת עם מלך הסקוטים. הצדדים הגיעו להסכם שלום, לפיו הסקוטים ימשיכו להחזיק ברוב השטחים שכבשו, בתמורה להצהרת נאמנות לכתר האנגלי והעלאת מס. היה זה צעד הכרחי מבחינת סטיבן, על מנת שיוכל להתפנות למרד בנורמנדיה, אבל ברוני הצפון שסבלו מתוצאות ההסכם לא ראו זאת בעין יפה.

כצעד הגנתי לקראת פלישה אפשרית של הכוחות האנז'וונים (מלשון אנז'ו), סטיבן יצר כמה רוזנויות חדשות ברחבי דרום אנגליה ע"י ארגון מחדש של השטחים המועדים למתקפה. הרוזנים החדשים היו מקרב סגניו הנאמנים של סטיבן, והוא העניק להם חירויות וסמכויות נרחבות. בכך המלך קיווה לחזק את נאמנותם ובד בבד להגן טוב יותר על אנגליה.

צעד נוסף שביצע סטיבן לביצור שלטונו היה להיפטר משלושה בישופים עשירים, שבנו טירות וחיזקו את כוחם הצבאי. סטיבן חשד שהם מתכוונים לערוק לצידה של מתילדה הקיסרית, ומצא דרך מחוכמת להיפטר מהם. בכינוס האצולה באוקספורד ביוני 1139, אחד האצילים הנאמנים למלך התגרה בשלושה בכוונה תחילה, וכשהמלך התערב במריבה הוא פסק שעונשם של השלושה הוא שהם צריכים לוותר על כל טירותיהם באנגליה, אבל ימשיכו לשאת בתפקידיהם בכנסייה. בתחילה הם סירבו, אבל מאסר ואיומים בהוצאה להורג שכנעו אותם לוותר. פתרון זה סילק את האיום, תוך שהוא מכבד את הבטחתו של סטיבן שלא להתערב במינויי הכמורה.

אחיו של סטיבן, הנרי הצעיר, שהיה כזכור בישוף רב-עוצמה בפני עצמו, לא ראה את העניין בעין יפה, אולי בגלל שגם הוא בנה טירות וחשש מגורל דומה. הוא השתמש בסמכותו כשליח האפיפיור באנגליה כדי לזמן את המלך למועצה כנסייתית ולהצדיק את מעצרם והחרמת רכושם של הבישופים. הנציג ששלח המלך למועצה טען שהעונש ניתן להם כברונים ולא ככמרים, והאפיפיור קיבל את עמדתו. התקרית כולה חיזקה את סטיבן כמלך, אבל פגעה ביחסיו עם ראשי הכנסייה, וביניהם אחיו הצעיר.

הפלישה האנז'וונית החלה באוגוסט 1139 עם ניסיון של כוח מנורמנדיה לתפוס נמל בדרום אנגליה וליצור ראש גשר. הניסיון נכשל, אבל בספטמבר הגיעה מתילדה הקיסרית עם רוברט מגלוסטר ו-140 אבירים להתארח בטירת ארונדל אצל אדליזה, אלמנתו של הנרי ה-1. רוברט התקדם צפון-מערבה לכיוון ויילס ובריסטול וגייס תמיכה במרד, בזמן שסטיבן הגיע עם כח צבאי וצר על טירת ארונדל כדי לכלוא בה את הקיסרית.

ככל הנראה היו מספיק אצילים שהכירו בחוסר יציבותו של השלטון הקיים, ונאמנותם היתה למתילדה הקיסרית. תוך זמן קצר שלטו המורדים בכל דרום-מערב אנגליה. סטיבן לא יכול היה להרשות לעצמו להחזיק את צבאו במצור על טירה רק כדי לכלוא אישה, ולכן הסכים להצעה של אחיו הנרי, הסיר את המצור ושחרר את מתילדה הקיסרית לחבור לרוברט ואביריו. הוא נאלץ לוותר על הקמפיין במערב הממלכה ומיהר לחזור ללונדון על מנת לייצב ולשמור על מה שנשאר תחת שלטונו.

כשהברונים הריחו את הדם במים, הם החלו לחשוף שיניים. מרידות קטנות וגדולות פרצו פה ושם. לדוגמה, אחד משלושת הבישופים שאיבדו את טירותיהם פתח במרד באזור הביצות של איסט-אנגליה, וסטיבן דיכא את המרד ע"י פעולה צבאית נחושה. כל פעולה כזו היתה הסחת דעת נוספת ויקרה בזמן ובכסף.

רנולף Ranulf רוזן צ'סטר, שנטר למלך טינה על הפקרת הצפון, זמם להתנקש בנסיך סקוטלנד בדרכו חזרה מכינוס האצילים של חג המולד 1140. סטיבן למד על המזימה וליווה בעצמו את הנסיך הסקוטי צפונה, מה שהרתיח את דמו של רנולף עוד יותר. בתגובה, הוא הגיע לטירת לינקולן המלכותית, לכאורה לביקור נימוסין, והשתלט עליה בהתקפת פתע. המלך הגיע ללינקולן ובלית ברירה הכשיר בדיעבד את זכותו של רנולף על הטירה הכבושה, רק כדי לפייס את רנולף רב-ההשפעה ולהשאיר אותו בצד הכתר. מצד שני תוך מספר ימים הוא חזר עם כח צבאי על מנת להפר את דברו ולכבוש את הטירה בכח. רנולף ומשפחתו הצליחו לברוח, והוא הכריז על נאמנותו למתילדה הקיסרית.

בתחילת 1141 כוחותיו של סטיבן צרו על טירת לינקולן ועל צבאו של רנולף שנותר בה. רנולף חבר לרוברט מגלוסטר, וביחד הם התקדמו עם כח גדול לכיוון לינקולן. סטיבן חכך בדעתו האם להילחם או לסגת, ובסופו של דבר בחר באפשרות הראשונה. ב-2 בפברואר 1141 התרחש קרב לינקולן. לאחר הצלחה ראשונית למלך, מהלך הקרב פנה נגד סטיבן. חלק מסגניו נמלטו משדה הקרב, אבל הוא המשיך להילחם עם חרבו, וכשזו נשברה הניף גרזן קרב. צבאו של רוברט סגר על מה שנותר מחייליו של סטיבן, ולבסוף הוא נתפס ונלקח משדה הקרב בשלשלאות.

מתילדה הקיסרית החלה במהלכים שיובילו אותה לכס המלכות. הנרי הצעיר, תחת סמכותו כשליח האפיפיור, כינס בווינצ'סטר מועצה כנסייתית על מנת לגבש את עמדת הכנסייה בנוגע לחילופי השלטון. למעשה המועצה היתה חותמת גומי בלבד, והנרי הבטיח למתילדה מראש את תמיכת הכמורה הבכירה אם תתן לו לנהל את ענייני הכנסייה באנגליה. הוא העביר לה את אוצר הממלכה, שהיה דליל וכלל בעיקר את כתרו של המלך.

הארכיבישוף מקנטרברי הוביל משלחת של כמרים ואצילים לטירת בריסטול, שם הוחזק סטיבן. הם העלו בפניו את הדילמה המוסרית של התכחשות לשבועת הנאמנות שלהם אליו על מנת להמליך את מתילדה, והוא אמר להם שבמצב הקיים הוא משחרר אותם משבועתם. הכמורה הבכירה התכנסה שוב בווינצ'סטר אחרי חג הפסחא והכריזה על מתילדה "גבירת אנגליה ונורמנדיה".

מתילדה הגיעה ללונדון על מנת לקיים את טקס ההכתרה בכנסיית וסטמינסטר, אבל שם נתקלה בהתנגדות עזה מצד השמנא והסלטא של העיר הגדולה, אשר נותרה נאמנה ליקיר העיר סטיבן. היא נאלצה לסגת לאוקספורד ולדחות את טקס ההכתרה, ולעת עתה אנגליה נותרה ללא הנהגה ברורה.


דיוקן מהמאה ה-12 של מתילדה הקיסרית

יום שישי, 23 באוגוסט 2024

חלק כו: כל הקודם זוכה

הנרי ה-1 הבטיח לבתו ויורשתו מתילדה מספר טירות בנורמנדיה כנדוניה לאחר שנישאה בשנית ב-1128, אבל לא מיהר למלא את ההבטחה מפני שחשש שבעלה של מתילדה, ז'ופרואה דוכס אַנז'וּ, ישתמש בנדוניה כקרש קפיצה להשתלטות על נורמנדיה כולה. בהתחשב בהיסטוריה הארוכה והמדממת בין נורמנדיה ואנז'ו, הדאגה לא היתה מופרכת.

מתילדה מצידה חששה שאין לה בסיס כח מספק באנגליה, למרות שבועתם של האצילים להכיר בה כמלכה לאחר מותו של הנרי, ולכן לחצה על אביה לקבל את הנדוניה על מנת לשפר את מעמדה בעיני אותם אצילים. סירובו המתמשך יצר מתח בין השניים שהלך והחריף עם השנים.

ב-1135 פרץ מרד בדרום נורמנדיה, ובשלב זה היחסים בין מתילדה ואביה היו כה עכורים עד שהיא ובעלה נתנו את תמיכתם לברונים המורדים. המלך הגיע לנורמנדיה ובילה את הסתיו בלוחמה ומצור, כאשר הוא מחזק את הביצורים והטירות בדרום נורמנדיה תוך כדי. בנובמבר הגיע הנרי לאחד היערות המלכותיים כדי לצוד, אבל שם החל לחוש ברע. במשך שבוע היטלטל בין חיים ומוות, אבל בסופו הוא הסדיר את ענייניו האחרונים ומת ב-1 בדצמבר בגיל 67. איבריו הפנימיים נטמנו בכנסייה בנורמנדיה, וגופתו החנוטה הועברה לקבורה במנזר רדינג באנגליה.

למרות מאמציו ותקוותיו של הנרי, העברת הכתר למתילדה נתקלה בהתנגדויות עוד בטרם גופתו התקררה. אצילי אנגליה לא היו מוכנים לקבל עליהם מלכה ממין נקבה, במיוחד כשהיא נשואה לדוכס אנז'ו, וכל אחד אחר בעל זיקה לכתר היה עדיף בעיניהם.

סטיבן מבלואה Stephen of Blois נולד ב-1095 לאדלה מנורמנדיה, שהיתה בתו של ויליאם הכובש. הוא גדל ככל הנראה בחצרו של הנרי כבן טיפוחיו. הוא היה בן למשפחת המלוכה, אבל לא מספיק עשיר או בעל כח פוליטי, ולכן נזקק לפטרונות המלך. תחת חסותו של הנרי הוא הפך לאביר ב-1112, וברבות השנים צבר אדמות ורכוש רב, לרוב שלל שהוחרם ממי שסר חינו בעיני המלך. ב-1125 המלך חיתן אותו למתילדה, בתו של רוזן בּוּלוֹן רב הכח. ב-1135 הוא כבר היה דמות מוכרת ומוערכת בחברה הנורמנית. הוא היה ידוע כאדם עשיר, נעים הליכות ואיש מעשה, וגם מאוד מחובר לאנשיו. הוא היה נוצרי אדוק ומקושר לצמרת הכנסייה.

כאשר החלה להתפשט הידיעה על מותו של המלך הנרי, לא כל הטוענים לכתר היו בעמדת פתיחה נוחה. מתילדה הקיסרית ובעלה היו באנז'ו, תומכים במרד שנלחם נגד הצבא המלכותי, צבא שכלל גם אצילים שתמכו בזכותה של מתילדה לרשת את אביה. סטיבן לעומתם היה בבולון, ומשם יצא מיד עם כח צבאי לכיוון אנגליה. הוא הגיע ללונדון ב-8 בדצמבר ושם הפיץ את קסמו האישי כדי לגייס את תמיכתם של כל המי ומי בטענתו לכתר.

אחיו הצעיר של סטיבן, הנרי מבלואה, מונה ע"י המלך הנרי לראשות מנזר גלסטונברי העשיר, ומאוחר יותר גם לבישוף וינצ'סטר, מה שהפך אותו לאחד האנשים העשירים והחזקים באנגליה. כעת הנרי הצעיר סייע לאחיו להשתלט על אוצר הממלכה, ומשם הדרך להכתרתו כמלך אנגליה היתה סלולה. כדי לגבש את תמיכת מוסדות הכנסייה בו ובטענתו לכתר, סטיבן פיזר הבטחות של מתן אוטונומיה לכנסייה, ובמקביל שכנע את משרתו האישי של המלך הנרי עליו השלום להישבע שהנרי שינה את דעתו על ערש דווי, שהוא שחרר את האצילים משבועתם למתילדה הקיסרית, ושבחר באחיינו האהוב סטיבן כיורשו. סטיבן הוכתר בכנסיית וסטמינסטר ב-22 בדצמבר 1135.

בינתיים בנורמנדיה התכנסו תומכיו של אחיו הבכור של סטיבן, תאובלד Theobald, כדי להכריז עליו כמלך הבא. הם התמהמהו, וכשנודע להם ב-21 בדצמבר שסטיבן יוכתר למחרת, התמיכה בתאובלד התפוגגה במהרה. בסופו של דבר הוא הצהיר נאמנות למלך החדש כדי למנוע מלחמת אזרחים, וקיבל מסטיבן פיצוי כספי נדיב.

בחג הפסחא של 1136 סטיבן אירח לראשונה את השמנא והסלטא של אצילי אנגליה בחצרו, כמקובל. זה היה אירוע רב רושם, בו סטיבן צייר את עצמו כממשיכו של הנרי ז"ל, חילק מתנות אדמות ונכסים לאורחיו, והם הרעיפו עליו שבחים ושבועות נאמנות.

הנרי הצעיר שכנע הן את תאובלד והן את לואי ה-6 מלך צרפת לכתוב מכתבים לאפיפיור אינוקנטיוס ה-2 ובהם הצהרה על היותו של סטיבן המלך החוקי והלגיטימי של אנגליה ונורמנדיה. תאובלד כאמור תמך באחיו, ולואי ראה בסטיבן גורם מאזן בין דוכסות אנז'ו רבת העוצמה בדרום-מערב ובין צפון צרפת שתחת שליטת הכתר. התוצאה היתה הכרה של הכס הקדוש בסטיבן, חיזוק נוסף וחשוב למלך הטרי.

מבחינה בטחונית, מלכותו של סטיבן החלה ברגל שמאל. הסקוטים, שהיו בעלי ברית של הנרי, ראו בחילופי השלטון הזדמנות ופלשו לנור'תמבריה כבר בינואר 1136, ובמקביל החלו הוולשים למרוד באנגלים. סטיבן נאלץ למהר צפונה עם צבאו ולהדוף את הפלישה. על מנת לסיים את העניין במהירות, סטיבן בחר לרצות את הפולשים וסיכם עם דיוויד מלך סקוטלנד שהסקוטים ייסוגו, אבל ימשיכו להחזיק באזור קרלייל אותו כבשו. בינתיים סטיבן שלח שניים מטובי אנשיו לדכא את המרד הוולשי, אבל הם לא הצליחו למחוץ את המרד, שהמשיך אל תוך 1137. במקום להטיל את כל כובד משקלו ולהכריע את הוולשים, סטיבן צמצם את כוחותיו באזור והלכה למעשה ביצע התנתקות חד צדדית.

במקביל, בתחילת 1136 פלשו מתילדה הקיסרית ודוכס אנז'ו לנורמנדיה. סטיבן היה עסוק עד מעל לראש באנגליה, ולכן שלח את אחד מברוניו להצטרף לתאובלד במאמצי ההגנה על הדוכסות, והמלך הצטרף אליהם רק ב-1137. בהזדמנות זו הוא נפגש עם לואי ה-6 מלך צרפת והשניים סיכמו על ברית לא-פורמלית שתהיה משקל-נגד לאיום מצד דוכסות אנז'ו המתעצמת. לואי הכיר בבנו של סטיבן, יוסטס, כדוכס נורמנדיה, וכמקובל יוסטס הכיר בלואי כאדונו הפאודלי.

לעומת ההצלחה בזירה המדינית, גם בנורמנדיה סטיבן נחל כשלונות צבאיים. בסוף 1135 כבש ז'ופרואה את מחוז ארג'נטן, הממוקם בנורמנדיה על גבול אנז'ו, וסטיבן היה נחוש להשיב את המחוז לידיו. הוא גייס שכירי חרב פלמים, אבל חיכוכים אישיים בינם לבין הברונים הנורמנים הביאו לכך שצבאו של סטיבן נלחם נגד עצמו, וחלק מהברונים נטשו את שדה המערכה. ללא צבא, סטיבן נאלץ להגיע להסכם עם ז'ופרואה, בו התחייב לשלם לאנז'ו 2000 מארק לשנה תמורת שלום בגבולות נורמנדיה.

גם יחסיו של סטיבן עם הכנסייה, שהחלו באידיליה הרמונית, הפכו מהמורתיים בהדרגה. כשהוכתר, סטיבן הבטיח לדון בבעלות על האדמות שנלקחו מהכנסייה תחת ויליאם רופוס, אבל עיכב ודחה את הדיון. אדמות אלו עברו לידי אצילים, וסטיבן חשש לאבד את נאמנותם במקרה וייאלץ לרצות את הכנסייה. בנוסף סטיבן השתלט על אדמותיו ורכושו של הארכיבישוף מקנטרברי שמת ב-1136, והדבר הביא לחוסר נחת בקרב ראשי הכנסייה. הוא מינה לתפקיד את אחד ממקורביו על חשבון הנרי הצעיר, שזכה במינוי כשליח האפיפיור בתור פרס ניחומים. 

שנותיו הראשונות של סטיבן כמלך היו מורכבות. על פניו הוא הצליח למנוע פלישות ומרידות, כרת ברית עם מלך צרפת, ושמר על יחסים טובים עם הכנסייה והברונים. בפועל הוא הפקיר חלק מהצפון לחסדי הסקוטים, נטש את ויילס, ונורמנדיה היתה במצב רעוע. אוצר הממלכה המשמעותי שהותיר הנרי ז"ל הלך והידלדל במהירות, בעקבות הצורך בשכירי חרב ומימון אורח חייהם הראוותני של סטיבן ואנשי חצרו, עד שנגמר כליל ב-1138. מספר הולך וגדל של ברונים חש שהבחירה בסטיבן לאו דווקא שירתה את אנגליה בכלל ואותם בפרט.

דיוקן יחסית מודרני של המלך סטיבן

יום שישי, 16 באוגוסט 2024

חלק כה: שלום באנגליה, מלחמה בנורמנדיה

פעולותיו של הנרי בשנותיו הראשונות על כס המלכות היו נחרצות ואפקטיביות. מצד אחד הוא הסיר את האיום על שלמות הממלכה כאשר ניצח את אחיו רוברט ואיחד את נורמנדיה ואנגליה תחת כתר אחד; מהצד השני הוא סילק אצילים סוררים, ודאג לשבץ את אנשי שלומו בכל עמדת מפתח. הדבר הביא לעשורים של שלום ושגשוג באנגליה עצמה, שנמשכו עד מותו.

חצר המלכות של הנרי, כמו של הקודמים לו, נעה תדירות ממקום למקום. משפחת המלוכה, הפמליה הצבאית והכנסייתית, המשרתים ונושאי הכלים, כל אלה היו מגיעים לטירה מלכותית (למשל טירת וינדזור) למספר שבועות או חודשים. בשבתו שם המלך היה שופט בין גורמים יריבים, מבקר אצל אצילי האזור והמנזרים המקומיים, ומקרין את סמכותו. הנרי הקים בתי משפט אשר תפקדו בשמו כאשר החצר שהתה במקום אחר, והדבר חיזק את שליטתו הישירה של הכתר על ענייני היומיום.

שני נושאים עיקריים העסיקו את המלך. הנושא הראשון והחשוב בהם היה המיסוי, שאיפשר את פעילות השלטון בכלל ואחזקת הכוחות הלוחמים בפרט. מערכת המיסוי, שפותחה בימיו של ויליאם הכובש ושוכללה בעזרת "ספר יום הדין", קפצה מדרגה או שתיים בימיו של הנרי, כאשר המתמטיקה הערבית החדשנית הפכה רווחת באירופה. אנגליה היתה בחוד החנית הבירוקרטי של ימי הביניים: כספים הופקדו ישירות לאוצר הממלכה בווינצ'סטר; רישומי החובות והזכויות נוהלו במרוכז, מה שאיפשר דיוק ותכנון לטווח ארוך; אוצר המדינה הנפיק קבלות למשלמים וגם שטרי חוב של המלך על סכומים שהופקדו. שטרי החוב הללו היו סחירים ועברו מיד ליד, וכך הצטרפו לכלכלת מטבעות המתכת גם שטרות נייר, כמעט כמו שאנחנו מכירים אותם היום.

הנושא השני היה הכנסייה. מוסד הכנסייה הקתולית היה הגוף החזק ביותר באירופה, ואנשיו החזיקו בכח רב (לעיתים אפילו יותר מזה של רוזנים ודוכסים) ונמצאו בעמדות מפתח אדמיניסטרטיביות בכל ממלכה אירופית. צבירת הכח הובילה להתנגשויות החל מאמצע המאה ה-11 בין הכנסייה לשליטים רבים בשאלה האם הסמכות למנות בישופים וראשי מנזר בולטים נתונה ביד הארכיבישופים, כפי שהורה האפיפיור, או המלכים.

מחלוקת הסמכות לא פסחה על אנגליה, והנרי התנצח על כך עם אנסלם, הארכיבישוף מקנטרברי, במקביל לשיתוף הפעולה הפורה של השניים. הוויכוחים החריפו ב-1105 וכעסו של הנרי הוביל אותו לשלוח את אנסלם לגלות שניה. הכתר השתלט על רווחיו של הארכיבישוף בהיעדרו, בניגוד למדיניותו המוצהרת של הנרי כשעלה לשלטון, ואנסלם איים להטיל על המלך חרם כנסייתי, צעד חריג וחמור. הצדדים נפגשו למו"מ, שבסופו הנרי ויתר על זכותו למנות בכירים בכנסייה, אבל דרש מהכנסייה מיסים והכרה בסמכותו החילונית. ההסכם, שנחתם בלונדון ב-1107, היה תקדים שהועתק למקומות רבים ברחבי היבשת שנים הבאות. אנסלם חזר לתפקידו, והשניים הוסיפו לעבוד יחד עד מותו של אנסלם ב-1109.

אנגליה אמנם נהנתה מתקופה של שקט ושגשוג, אבל הנרי בכל זאת העביר את שנותיו בלחימה כמעט בלתי פוסקת. ב-1108 המלך פתח בקמפיין צבאי לתוך דרום ויילס על מנת לנסות לצמצם את כוחם של הנסיכים הוולשים ולהגדיל את ההשפעה הנורמנית באזור. מספר יישובים נורמנים הוקמו לאורך החוף המערבי, אבל ב-1114 הופר השקט כאשר הוולשים תקפו את ההתנחלויות. הנרי קידם כוחות לכיוון ויילס, אבל אז נסיכי ויילס דרשו לשאת ולתת. הפשרה שהושגה הבטיחה אוטונומיה ועצמאות וולשית באזורי ההרים בתמורה לשבועת אמונים של הנסיכים לכתר האנגלי. רק באמצע המאה ה-13 הוחל החוק האנגלי על ויילס.

בגבול הצפוני שכנו הסקוטים, שהיו בעלי ברית של הנרי. אשתו מטילדה היתה כזכור בת למשפחת המלוכה הסקוטית, והנרי שידך לאחיה, המלך אלכסנדר ה-1, את אחת מבנותיו הלא-חוקיות על מנת לחזק את הקשר בין המשפחות והממלכות. לאחר מותו של אלכסנדר נוצר מאבק ירושה ארוך וסבוך בין אחיו דיוויד לבין אחד מבניו הלא-חוקיים, והנרי תמך בדיוויד ועזר לו להגיע לכס השלטון. היחסים בין אנגליה וסקוטלנד, שידעו עליות ומורדות במאות השנים הארוכות, היו בשיא של שיתוף פעולה והרמוניה בימיו של הנרי.

המצב בנורמנדיה היה שונה בתכלית. ב-1108 עלה לשלטון בצרפת לואי ה-6, ודרש מהנרי להצהיר נאמנות לאדונו הפאודלי החדש ולהעלות מס לפריז, בנוסף לשתי טירות על גבול נורמנדיה. הנרי סירב, והדברים כמעט הגיעו לכדי מעשי איבה, אבל שני הצדדים החליטו להימנע מכך. הנרי שידך את בתו החוקית מטילדה לבנו של קיסר האימפריה הרומית הקדושה היינריך ה-4, על מנת ליצור טבעת חנק סביב הצרפתים. מהלך זה יצר מאזן אימה, ששמר על השקט מצד הכתר הצרפתי.

נורמנדיה היתה נתונה תחת איומים נוספים. ב-1115 פרץ מרד של מספר אצילים בנורמנדיה, אשר תמכו בזכותו של רוברט קליטו, בנו של רוברט קורטהוז ואחיינו של הנרי, לדוכסות נורמנדיה. המורדים נתמכו ע"י מלך צרפת, דוכס פלאנדריה ודוכס אנז'וּ פולק Fulk, ששלט גם במחוז מיין. הנרי שלח כוחות מעבר לתעלה ב-1117 ושוב ב-1118, אך לא הצליח להכריע את המורדים. עם זאת ב-1119 הצליח הנרי לשכנע את פולק להחליף צדדים ע"י סכום כסף מכובד ושידוך בנו ויורשו של הנרי ויליאם אדלין לבתו של פולק, שגם שמה היה מטילדה. פולק עלה לרגל לירושלים והפקיד את מחוז מיין בידיו של הנרי, אשר היה חופשי כעת להתמקד באויביו האחרים.

באותו קיץ הנרי התקדם לתוך מחוז וקסאן הסמוך עם כמה מאות אבירים, ושם נפגש עם אביריו של לואי מלך צרפת. הצדדים לחמו בקרב ברמול Brémule ב-20 באוגוסט 1119, וטקטיקות הקרב של הנרי הצליחו להפיל בפח את הפרשים הצרפתים. רוברט קליטו והמלך לואי ברחו משדה הקרב, והנרי חזר לרואן כמנצח. המרד התפוגג עד מהרה אחרי הקרב, והשלום שב לאזור. ביוני 1120 נחתם הסכם שלום, בו ויליאם אדלין בן ה-17 הפך לדוכס נורמנדיה והכיר בלואי כאדונו הפאודלי.

האידיליה לא נמשכה זמן רב. ב-25 בנובמבר 1120 הפליג ויליאם אדלין עם פמלייתו אל אנגליה בכלי שייט שנודע בשם "הספינה הלבנה". צוות הספינה והנוסעים שתו לשוכרה, והספינה פגעה בשרטון וטבעה. באסון נהרגו מאות, ביניהם גם ויליאם אדלין, שהיה בנו החוקי היחיד של הנרי. כששמע הנרי את הבשורה המרה הוא התמוטט מרוב צער.

אסון הספינה הלבנה הותיר את הנרי אלמן ללא יורש לגיטימי. בתו מטילדה נישאה לקיסר היינריך ה-5 הגרמני ב-1114 ויכלה לרשת את הכתר האנגלי בתאוריה, אבל הנרי חשש שהאצולה והעם לא יקבלו עליהם מלכה. במטרה להעמיד יורש נוסף הנרי בן ה-54, שהתאלמן מאשתו מטילדה ב-1118, נשא לאישה את אדליזה מלובאן Adeliza of Louvain בת ה-21 בכנסיית וסטמינסטר ב-24 בינואר 1121. ככל הנראה הוא בחר בה גם משום שהיתה טובת מראה וגם בגלל מוצאה האצילי המכובד, והיא ליוותה אותו במסעותיו התכופים ברחבי אנגליה ונורמנדיה.

שיתוף הפעולה בין הנרי ופולק, שבסיסו היה השידוך של ויליאם אדלין למטילדה בת פולק, התפרק באותה שנה. מטילדה חזרה לבית אביה באנז'ו, אבל הנרי סירב להחזיר איתה את הנדוניה – שורה של נכסים וביצורים במיין. פולק חיתן את בתו עם רוברט קליטו ונתן להם במתנה את מיין, מה שהביא לעימות גלוי בינו ונאמניו לבין הנרי. בשנים 1123-1124 הנרי שהה בנורמנדיה ונלחם באצילים מורדים ותוקפים אחרים על גבולות הדוכסות, עד שהצליח לנצח אותם.

מאוחר יותר, במרץ 1127, ויליאם קליטו ירש את דוכסות פלאנדריה לאחר רצח הדוכס הקודם, וכבר באותו קיץ פצח במתקפה חדשה על נורמנדיה, בעידודו של לואי מלך צרפת. המתקפה לא היתה מוצלחת, ונמשכה אל תוך 1128. באחד הקרבות נפצע ויליאם קליטו בזרועו, הפצע הזדהם, והוא מת ב-28 ביולי 1128. בכך נסתם הגולל על הטוענים לדוכסות נורמנדיה, אבל הדבר לא הקל על בעיית הירושה באנגליה.

נישואיו השניים של הנרי לא הביאו ילדים יורשים, למרות פריונו המכובד של המלך מחוץ למוסד הנישואין והעובדה שאדליזה הולידה ילדים לאחר מותו של הנרי. מטילדה בת הנרי התאלמנה מהיינריך ה-5 ב-1125 וחזרה לאנגליה, והנרי הכריז עליה בתור היורשת שלו בכינוס האצולה של חג המולד 1126. האצילים נשבעו להכיר בה כמלכה בבוא היום, אבל היו לכך התנגדויות רבות בתוך חצר המלכות ומחוץ לה.

ב-1128 הנרי השיא את מטילדה בת ה-25 לבנו של פולק, ז'וּפרוּאָה (ג'פרי) בן ה-15, שכינויו היה "פְלאנְטֶזָ'אנֶה", ובכך שיקם את היחסים בין המשפחות. מטילדה, שכבר היתה קיסרית והיתה מבוגרת מבעלה בעשור, לא היתה מרוצה מהנישואין בלשון המעטה. היא עזבה את בעלה זמן קצר אחרי החתונה וחזרה לבית אביה בנורמנדיה. ב-1129 הוריש פולק לבנו את דוכסות אנז'ו ויצא בחזרה לארץ הקודש, שם הפך למלך ירושלים ב-1131, וערכו של הצעיר עלה משמעותית. מטילדה וז'ופרואה התפייסו ב-1131, וב-1133 נולד בנם הבכור שנקרא על שם סבו הנרי, לימים הנרי ה-2 מלך אנגליה. בהמשך נולדו עוד שני בנים, והנרי רווה נחת מלידת נכדיו, אך לא האריך ימים כדי לראות אותם גדלים.


איור של "הספינה הלבנה", שטביעתה שינתה את מהלך ההיסטוריה

יום שבת, 10 באוגוסט 2024

חלק כד: תחילת מלכותו של הנרי הראשון

לא סביר היה שהנרי יזכה לרשת את אחת מעמדות הכח בה החזיקה משפחתו. אחרי הכל, הוא היה הצעיר בילדיו של ויליאם הכובש, והיו לו שלושה אחים גדולים. ככל הנראה הוא יועד להיות איש כמורה, וזכה לחינוך טוב מזה של אביו ואֶחיו. במקביל הוא קיבל גם חינוך צבאי ואביו הפך אותו לאביר מן המניין בהגיעו לגיל 18.

רצה הגורל, ואחיו הגדולים של הנרי הסתלקו מדרכו אחד אחד: הבן השני ריצ'רד נהרג בתאונת ציד כבר ב-1070; הבכור, רוברט דוכס נורמנדיה, יצא למסע הצלב הראשון ב-1096 והותיר את הדוכסות בידי הכתר האנגלי; והשלישי ויליאם רופוס, מלך אנגליה, נהרג גם הוא בתאונת ציד ב-1100 ללא יורש.

כזכור, הנרי היה זריז מספיק והיכה בברזל בעודו חם. בעוד ויליאם רופוס שוכב ביער עם חץ באחת מריאותיו ורוברט אינו בנמצא לרשת את הכתר האנגלי, הנרי מיהר ללונדון והומלך ע"י האצולה תוך 3 ימים. הוא אפילו לא הגיע לווינצ'סטר כדי להשתתף בלוויה של אחיו המלך.

הנרי פרסם הצהרה עם הכתרתו, בה הכריז על מדיניותו החדשה: התחייבות שלא לטמון את ידו המלכותית בצלחת הכנסייה ולא להשתלט על נכסיו של בישוף כשזה הולך לעולמו; ביטול הנוהג המחייב את יורשיו של ברון או רוזן לקנות את ירושתם מהכתר; הבטחת זכויותיהן של נשות ובנות האצילים; ביטול חלק מחובות האצילים לכתר; ביטול האפשרות של אציל לקנות את חירותו בכסף אם ביצע פשע כלשהו; מתן פטור ממס לאבירים בשירות הממלכה; וכינון שלום בכל שטחי אנגליה. ההכרזה הגבירה את תמיכת האצולה והכמורה במלך הטרי, ונחשבת למסמך שהביא בסופו של דבר להכרזת המגנה כרטה כמאה שנים מאוחר יותר.

הנרי הדיח בישופים לא-פופולרים שהיו מזוהים עם ויליאם רופוס ומינה את נאמניו לתפקידי מפתח בכנסייה ובחצר המלכות. הוא כתב לאנסלם, הארכיבישוף מקטנרברי ששהה בגלות, התנצל בפניו על יחסו של ויליאם רופוס והזמין אותו לחזור לאנגליה.

בנובמבר 1100 הנרי נשא לאישה בכנסיית וסטמינסטר את מתילדה, בתו של מלקולם ה-3 מלך סקוטלנד המנוח ואחותו של אדגר המלך הנוכחי. בכך הנרי הבטיח שפלישה של מי מאויביו לא תפתיע אותו מצפון, ובמקרה הצורך יבואו הסקוטים לעזרתו. בנוסף, אמה של מתילדה היתה ממשפחת המלוכה הוותיקה של ווסקס, וברית הנישואין חיזקה את הלגיטימציה של הנרי ויורשיו כמלכי אנגליה.

יש לציין שבניגוד לאחיו ויליאם רופוס, להנרי היה תיאבון מיני שלא ידע שובע, והוא הוליד לפחות תשעה בנים ו-13 בנות מנשים שונות במהלך השנים. הוא הכיר ותמך ברוב ילדיו הלא-חוקיים, והשיא אותם לילדיהם של בעלי בריתו. הדבר היה מקובל ואף מצופה מהמלך ומכל אציל בכיר באותה תקופה.

רוברט חזר לנורמנדיה בספטמבר 1100 לאחר מסע הצלב הראשון והמוצלח, בו לקח חלק משמעותי מאוד. יש לשער שרתח מזעם על חוצפתו של הנרי, שהרי ויליאם רופוס ורוברט הכריזו שיהיו זה יורש של זה, וכעת שוב חמק הכתר האנגלי – שהיה צריך להיות של רוברט מלכתחילה – לידיו של אחיו הצעיר. מצד שני הוא היה חייב לנוח ממסע הצלב ולגייס צבא חדש, דבר שלוקח זמן והרבה כסף.

לקראת קיץ 1101 הנרי הציב את כוחותיו ב-פוונסי Pevency שם ציפה לפלישה של רוברט, ואימן אותם בעצמו. הכח לא היה גדול, משום שאצילים רבים לא הופיעו על אף התחייבותם לתמוך בכתר. אנסלם פנה למטילי הספק שבין הברונים והזכיר להם את החשיבות הדתית בתמיכה במלך שהוכתר בשם האל, וחלקם השתכנעו ובאו.

רוברט נחת לבסוף באזור פורטסמות ביולי עם כוח צבאי של כמה מאות לוחמים, ואל הכח הקטן הצטרפו מספר לא מבוטל של אצילים שתמכו בטענתו של רוברט לכתר. במקום לקחת יוזמה ולהפתיע את כוחותיו של הנרי, רוברט השתהה ואיפשר לכוחות האנגלים להגיע עד אליו. הצבאות נפגשו באלטון Alton, אבל בטרם החלו מעשי איבה נפגשו הצדדים למו"מ. התוצאה היתה הסכם בין שני האחים, בו הכיר רוברט בזכותו של הנרי לכתר האנגלי, ומהצד השני הנרי ויתר על שאיפותיו לאדמות בנורמנדיה. כמו כן האחים מינו זה את זה ליורש, והנרי התחייב לשלם לרוברט £2,000 לשנה ולסייע לו מול אויביו הצרפתים. לאחר מספר חודשים בהם התארח רוברט באנגליה תחת חסותו של הנרי, הוא שב לנורמנדיה עם אנשיו.

הנרי נודע כאכזרי ובעל זכרון נוקב, והזדרז לסגור חשבון עם אותם אצילים שסירבו לבוא לעזרו. חלקם הודחו, חלקם מצאו את עצמם כלואים במצודת לונדון, וחלק קטן הוגלה לנורמנדיה. הכתר השתלט על נכסיהם של הבוגדים, וזו היתה מן הסתם הזדמנות לקדם את אנשי שלומו של המלך ולפצות את אותם אצילים שהוכיחו את נאמנותם אליו. במקביל הוא פעל לחזק בריתות בינו לבין אצילים בנורמנדיה, שראו ברוברט מנהיג חלש ולא אפקטיבי, והכין את הקרקע לשעת כושר בה יוכל לפעול נגד רוברט.

ב-1103 הנרי השיא שתיים מבנותיו הלא-חוקיות לאצילים שחלשו על שטחי מפתח בגבולות נורמנדיה, והבטיח אדמות באנגליה והטבות נוספות לאצילים אחרים בתמורה לנאמנותם. ב-1104 רוברט צירף לשורותיו את אחד האצילים שהנרי גירש מאנגליה, והנרי נחת בחופי נורמנדיה בראש כוח צבאי והאשים את רוברט בהפרת ההסכם ביניהם. הוא נפגש עם שורה של אצילים במטרה לגייס אותם לצידו, וחזר לאנגליה כעבור זמן קצר.

ב-1105 הנרי שלח לנורמנדיה את אחד מאציליו הנאמנים עם כמה אבירים במטרה לעשות שם בלאגן ולערער על סמכותו של רוברט. הדוכס לכד את האציל ואת אנשיו, והנרי ניצל את העניין כדי לפלוש לנורמנדיה עם כח גדול, על מנת להחזיר את השלום והסדר לאזור. מרבית האצילים הצרפתים בגבולות נורמנדיה תמכו בהנרי, ומלך צרפת פיליפ ה-1, שהיה אדונו הפאודלי של רוברט והיה אמור לבוא לעזרו, שוכנע להישאר נייטרלי בסכסוך. הנרי כבש את מערב נורמנדיה יחסית בקלות והתקדם מזרחה לעיר באיו Bayeux, שם הוחזק האציל "הסורר". העיר סירבה להיכנע, והנרי הטיל עליה מצור, ובסופו של דבר שרף אותה עד היסוד. העיר קאאן Caen חששה מגורל דומה ונכנעה בלי קרב. צבאו של הנרי התקדם הלאה וכבש עיר אחר עיר עד חג המולד, אז אילץ החורף את הכוחות לעצור.

שני הצדדים העבירו את החורף בהכנות לקראת חידוש הקרבות. באביב 1106 הנרי חזר ופלש לנורמנדיה והמשיך בקמפיין הצבאי נגד כוחותיו של רוברט. הצדדים נמנעו מעימות ישיר, ורוב האקשן הסתכם במצור על עיר זו או אחרת, ופעילות לוגיסטית מרובה.

לבסוף בחר רוברט לעצור את צבאו של הנרי ב-28 בספטמבר בקרב טאנשְבְּרֶה Tinchebray. הכוחות היו שקולים, עם כמה אלפי לוחמים בכל צד, אבל ברגע המכריע מספר אצילים נורמנים הגיעו וחיזקו את הנרי, ובכך היטו את הכף. בתום קרב עיקש שנמשך כשעה שכבו בשדה הקרב מאות לוחמים מתים משני הצדדים, והקרב הוכרע כשרוברט וסגניו נלכדו בחיים. רוברט נכנע וסימן לכוחותיו לחדול ולסגת. בכך בא לסופו הסכסוך הממושך בין האחים, שהחל כשני עשורים לפני כן עם מותו של אביהם ויליאם הכובש.

רוברט, שהיה מצביא אמיץ ורב תהילה אבל דוכס כושל למדי, נכלא באנגליה ליתר ימי חייו. בסופו של דבר הוא מת בפברואר 1134 בטירת קרדיף בגיל המופלג 82. בנו ויליאם קליטו, שנולד ב-1102, ניסה בהמשך חייו להשיב לעצמו את דוכסות נורמנדיה אבל לא צלח, ומת ב-1128. כך נסתם הגולל על קרבות הירושה בין בניו של ויליאם הכובש, והנרי איחד את אנגליה ונורמנדיה לממלכה אחת תחת שלטונו. הדבר הביא תקופה של שלום ושגשוג, שאפיינו את המשך שנותיו של הנרי על כס המלכות.


מפת הממלכה הנורמנית בימיו של הנרי ה-1

יום חמישי, 1 באוגוסט 2024

חלק כג: ויליאם רופוס

ממלכתו של ויליאם הכובש חולקה לשני חלקים לאחר מותו ב-1087: אנגליה ונורמנדיה. הדבר התגלה כבעייתי די מהר, במיוחד לאותם אצילים נורמנים שהחזיקו אדמות בשני צידי התעלה. הם חששו, ובצדק, שלא יוכלו לרצות גם את רוברט דוכס נורמנדיה וגם את ויליאם רופוס מלך אנגליה, שהיו אחים ואויבים. הפתרון בעיניהם היה לאחד את שני החלקים תחת שליט אחד, כמו בימיו של הכובש, ולכן כבר בקיץ 1088 אודו מבאיו Odo of Bayeux, אחיו-למחצה של ויליאם הכובש ואחד מסגניו הבכירים, הוביל שורה ארוכה של אצילים למרוד בוויליאם רופוס. מטרתם היתה להדיח אותו ולהמליך את אחיו הבכור רוברט קורטהוז תחתיו.

בין המורדים היו כמה מבכירי האצולה ועשירי אנגליה, והם שלטו בשטחים בכל רחבי הממלכה. בצעד מתואם הם חיזקו את הטירות שלהם, אגרו אספקה ויצאו לפשיטות על אדמותיו של המלך. לצידו של ויליאם רופוס עמדה שורה ארוכה לא פחות של אצילים, וגם ראשי הכנסייה שהיו חשובים באותו מידה. הוא הבטיח לתומכיו עושר ואדמות, גייס את נאמנות ההמונים בהבטחה של "השלטון הטוב ביותר שהיה אי פעם בארץ זו", וכמובן שפתח במהלך צבאי. המלך צר במשך 6 שבועות על טירת פוונסי Pevensey בדרום אנגליה והצליח לשבות את אודו. למזלו, כוחות חיזוק ששלח רוברט מנורמנדיה נתקלו במזג אוויר קשה ולא הצליחו לחצות את התעלה. המלך המשיך וכבש את טירת רוצ'סטר וכוחותיו של רוברט עדיין בוששו לבוא. במצב זה לא נותרה ברירה ליתר המורדים והם נכנעו. רוברט הצהיר אמונים למלך, אודו (שהיה האדם העשיר ביותר באנגליה) גורש לנורמנדיה לצמיתות, והמלך חילק בין נאמניו את השלל שהוחרם מהמורדים.

ב-1091 הגיעה שעת הנקמה הקרה, כאשר ויליאם רופוס נחת עם צבאו בנורמנדיה, הביס את כוחותיו של רוברט והכריח אותו להעביר חלק מאדמות הדוכסות לבעלות הכתר האנגלי. בסופו של דבר השניים התפייסו, ואף הסכימו למנות זה את זה ליורש, כלומר במקרה שהאחד ימות יירש השני את מקומו. ויליאם הבטיח לבוא לעזרו של רוברט ולהשיב אדמות שזה איבד לטובת הצרפתים, אבל בבוא היום לא עמד בהבטחתו.

יש לציין שגם כאשר האחים שיתפו פעולה זה עם זה, הם לא סמכו על אחיהם הצעיר הנרי. למראית עין הנרי שמר על יחסים טובים עם אֶחיו, במיוחד עם רוברט שהיה אדונו הפאודלי בנורמנדיה, אבל מתחת לפני השטח הנרי השאפתן חרש מזימות ושיתף פעולה בכל פעם שאחד הגורמים שהתנגדו לאֶחיו הרים את ראשו: הצרפתים על גבול נורמנדיה, הברונים המורדים, הסקוטים והוולשים. האחים ידעו היטב עם מי יש להם עסק, אבל לא נקטו בצעדי עונשין נגד הנרי ובד בבד הקפידו שלא לאפשר לו להגיע לעמדות מפתח ולצבור יותר מדי כח. כל אחד מהם בתורו השתמש בהנרי כדי להחליש את יריבו, והנרי האופורטוניסט לא בחל בהזדמנויות שניתנו לו.

ויליאם רופוס נחל הצלחות בגבולה הצפוני של אנגליה. ב-1091 הוא הדף פלישה סקוטית וחייב את מלקולם ה-3 מלך סקוטלנד לשלם פיצויים. ב-1092 ויליאם הורה להקים שתי טירות במקומות שהסקוטים טענו לבעלות עליהם, והדבר הוביל לעימות נוסף בין המלכים ולפלישה סקוטית נוספת לנפת נורת'מבריה. ב-13 בנובמבר 1093 ארבו כוחות נורמנים לצבאו של מלקולם באלנוויק Alnwick, והרגו אותו ואת בנו. לאחר מאבק ירושה בו בחש ויליאם רופוס, עלה ב-1097 לכס המלוכה הסקוטי אדגר, אחד מבניו של מלקולם, שמיהר להכיר בכך שסקוטלנד היא מדינת חסות של אנגליה.

ב-1096 נענה רוברט קורטהוז לקריאתו של האפיפיור ויצא למסע הצלב הראשון. על מנת לממן את המסע ואת צבאו הוא ביקש מאחיו ויליאם סכום של 10000 מארק, בתמורה להעברת דוכסות נורמנדיה למשמרתו של מלך אנגליה. ויליאם השית מס חדש וכואב מאוד על האנגלים כדי לגייס את הכסף, למרות שהסכום היה באוצר הממלכה. ויליאם רופוס שלט בנורמנדיה בשם אחיו עד לחזרת רוברט. בזמן זה הוא כבש שטחים, הרחיב את הדוכסות וחיזק אותה במקומות בהם רוברט כשל, וע"פ מקורות שונים תכנן מהלכים נרחבים עוד יותר לפני מותו הפתאומי. רוברט חזר הביתה רק בספטמבר 1100, כחודש לאחר מותו של ויליאם רופוס.

יחסיו של ויליאם רופוס עם הכנסייה ידעו עם השנים עליות מעטות ומורדות רבים. כדוגמה ניתן לבחון את יחסו של המלך לראש הכנסייה, הארכיבישוף מקנטרברי. המשרה הוחזקה ע"י לנפראנק, יועצו ואיש סודו של ויליאם הכובש ושל בנו, עד למותו ב-1089. ויליאם רופוס נמנע מלמנות לו מחליף במשך 4 שנים, זמן בו המלך השתלט על נכסיו ורווחיו של הארכיבישוף החסר. לאחר מחלה קשה ב-1093, ויליאם החליט לחזור ולשאת חן בעיני האל, ולכן מינה לתפקיד הארכיבישוף את התאולוג המוביל בדורו אנסלם Anselm. המלך והארכיבישוף התנצחו על שורה של נושאי דת, במיוחד שאלת עליונות הכתר על הכנסייה, והתיעוב ההדדי ביניהם הלך והעמיק. ויליאם רופוס ניסה להגביל את כוחו של אנסלם, אבל האחרון שיחק את המשחק הפוליטי כהלכה והצליח לבלום את מהלכיו של המלך. בסוף 1097 יצא אנסלם להיפגש עם האפיפיור אורבן ה-2 על מנת לבקש את תמיכתו מול המלך, אבל האפיפיור הפרגמטי נזקק דווקא לתמיכתו של הכתר האנגלי מול הנרי ה-4, קיסר האימפריה הרומית הקדושה, שתמך באנטי-אפיפיור קלמנט ה-3. אנסלם נותר בגלות עד לאחר מותו של ויליאם רופוס, ובהיותו בגלות שב המלך והשתלט על נכסיו.

כדי להוסיף חטא על פשע בעיני הכנסייה, ויליאם רופוס היה כנראה הומוסקסואל – הוא מעולם לא נשא אישה ולא הוליד ילדים, אפילו לא ממזרים, והוא העדיף לבלות זמן רב מאוד (מאוד) בחברתו של יועצו הקרוב, אותו מינה מאוחר יותר לבישוף. בנוסף הוא זלזל בכוחם של ראשי הכנסייה ובתורתם, בקושי רב תרם למוסדות הכנסייה, אמר בפומבי דברים שהיו בגדר חילול הקודש, ואורח חייו הראוותני לא בדיוק הקרין חזות של אדם מאמין וענו. אין זה מפתיע אם כן, שתיאורים בני זמנו, שנכתבו ע"י אנשי הכנסייה, צבעו אותו בגוונים שליליים מאוד, ואף הביעו אחרי מותו קורת רוח על סופו הצודק של מלך מרושע.

ויליאם רופוס ירש את כישוריו של אביו כמצביא ומנהיג אמיץ מול מורדים מבפנים ואויבים מבחוץ, אבל לא את אמונתו הדתית ואת יכולתו לפייס את המנגנון הכנסייתי. הוא היה אגרסיבי, חמדן והפכפך, הטיל מיסים כבדים ובזז מכל הבא ליד בכל אשר פנה. כשליט הוא הנהיג מערך אדמיניסטרטיבי מוצלח, שדאג לגְבּות ולהזרים את המיסים לאוצר הממלכה. הוא הצליח לאחד מחדש את ממלכתו משני צידי התעלה, דרש וקיבל את נאמנותם של האצילים החשובים (מי מפחד ומי מתאוות בצע). כמו אביו, הוא ראה באנגליה פרה חולבת לצרכיו, וב-43 שנותיו הוא מעולם לא למד את שפתם של האנגלים.

ב-2 באוגוסט 1100 יצא ויליאם רופוס למסע צייד באחד היערות המלכותיים באזור המפשייר עם אחיו הצעיר הנרי ועוד מספר אצילים, ושם נהרג מפגיעת חץ באחת מריאותיו. ישנה חוסר-אחידות בין המקורות ההיסטורים השונים, אבל ככל הנראה היה זה אחד מאנשיו שפגע בו. גופתו של ויליאם רופוס נטמנה בקתדרלת וינצ'סטר, אם כי חלק מעצמותיו אבדו במאות השנים, כולל הגולגולת.

לא נדע לעולם אם היתה זו תאונת צייד (דבר לא נדיר) או התנקשות במלך. בין אם היה מעורב במותו של אחיו או לא, הנרי עלה על סוסו מיד ומיהר לרכב לווינצ'סטר על מנת להבטיח לעצמו את אוצר הממלכה שנשמר שם. אח"כ הזדרז להגיע ללונדון, שם הוכתר למלך תוך מספר ימים.


דיוקן מאוחר של ויליאם ה-2 ("רופוס" בלטינית – אדמוני)

חלק ל: צרפת, אירלנד ותומס בקט

כשאורגנו האירוסין המלכותיים בין אנגליה וצרפת ב-1158, הנרי הצעיר היה בן 3.5 וכלתו לעתיד מרגריט היתה בת 6 חודשים בלבד. לואי ה-7 מלך צרפת הבטיח...